Remember that you are a Black Swan - Nassim Nicholas Taleb


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Mom's Fruitcake Recipe (Christmas Cake)

私のmomではなくアメリカ人の友人のmomのレシピ。自画自賛ですが、しっとりリッチで美味しいですよ!※追記:こちらに日本語でレシピupしました。(私のような)酒飲みも好きな味。ラムが結構入るので保存もききます(お好みでブランデーでも代用可。友人曰く冷蔵庫で6カ月は持つらしいけど、その前に絶対なくなっちゃいます)。濃厚な味なので、薄くスライスして少しずつ食べましょう♪
友人が毎年お母さんとクリスマスに作るというこのケーキ、一昨年のクリスマスに彼が帰郷した際にお土産でもらってからずっと作りたくって、1年数カ月越しでやっと夢が叶いました!ケーキ屋さんで一切れ二切れ300円で売ってあるようなhigh qualityな焼き菓子(ホント自画自賛甚だしい・笑)、自分で作れて嬉しいなぁ。元々はヨーロッパでよく作られるレシピらしいです。今回はこの半分の量で作りました。でも、好評であっと言う間になくなっちゃったから、材料揃ってるし、今月中にもう一回作るかな。

以下レシピ。※印は私のメモです。

Ingredients:
450 cc dried cranberries, cut in half
450 cc dried apricots, quartered
(※I am not crazy about apricots, so I used only half the said amount. I think lemon or orange peel instead of apricot will work well, too!)
250 cc roasted pecan pieces
200 cc roasted almond pieces
450 cc white raisins
3 eggs
473 cc flour
113 grams butter
30 cc rum or brandy, plus 7-8 extra tablespoons
½ teaspoon of nutmeg
¾ teaspoon cinnamon
½ teaspoon of salt
177 cc sugar

Preparation:

1.In a bowl, add dried fruit and nuts. Toss with rum or brandy (※used Malibu this time).
2.Soften the butter at room temperature or melt in a microwavable bowl. Let cool. Beat the eggs and add melted butter.
3.Add the sugar to the mixture followed by the salt and spices. Mix well.
4.Slowly add the flour and mix until well incorporated.
5.Gradually add the fruit and nut mixture in small amounts (use a soup ladle), mixing well each time. Batter should be really chunky.
6.Line a large bread loaf pan with parchment paper or use 4 small aluminum pans (※used disposable aluminum pans this time).
7.Press mixture into pan, making sure to firmly flatten mixture (※use a spatula, the back of a spoon or fingers to really press it down!) so there are no air pockets.
f0233815_3591351.jpg
こんな感じにぎゅうぎゅうと。

8.Bake in preheated oven at 135 degrees Centigrade for about 2 hours or until a toothpick inserted into the cake comes out clean (※Our oven didn't have "135" degree option, so I baked it at 130 degrees for 50 minutes. When you use small pans like these, you don't have to bake the cakes for so long). Remove cake from oven. Place on wire rack and let cool for 15 minutes.
f0233815_415247.jpg
焼きあがり♪

9.After about 15 minutes, spoon 7 – 8 tablespoons of rum or brandy evenly over the cake (if using 4 small pans, spoon 2 tablespoons of brandy or rum over each cake. Let cake(s) cool completely.
f0233815_357294.jpg
切り口はこんな感じ。焼きあがった直後はまだやわらかいので、一晩冷蔵庫でねかしてからの方が切りやすいです。
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by yuko_in_kichijoji | 2012-03-23 03:49 | 美味しいもの